Koningspaar herdenkt D-day op Omaha Beach

Vorsten

06/06/2024 5:33 pm

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en meerdere andere Europese royals zijn in Normandië bij de herdenking van D-day. Er zijn ook veteranen, militairen en meerdere regeringsleiders aanwezig.

Tachtig jaar geleden kwamen ruim 132.000 militairen aan land. Met 9500 vliegtuigen, 7000 schepen en 3200 voertuigen maakten zij een begin met de bevrijding van westelijk Europa. In de lustrumjaren wordt de operatie groots herdacht. D-day is deze donderdag tachtig jaar geleden.

Bij de herdenking zijn ook het Belgische koninklijk paar Filip en Mathilde, prins Albert van Monaco, de Luxemburgse groothertog Henri en koning Frederik van Denemarken aanwezig. Ook de Britse troonopvolger prins William en de Noorse kroonprins Haakon Magnus zijn erbij.

Regeringsleiders

Op de lijst met aanwezigen staan tal van presidenten, waaronder die van Frankrijk, Oekraïne en de VS, en regeringsleiders van onder meer Nederland en Duitsland. Bovendien worden ruim tweehonderd veteranen verwacht die hebben meegevochten in Normandië.

De aanwezigen luisteren naar de geschiedenis van D-day. Er is ook veel militair vertoon. Het gebied wordt zwaar bewaakt door enorme aantallen militairen en politiemensen.

Gratis voor jou


Meer Vorstenhuizen