Onderzoek naar beheer rijkscollectie musea, ook Paleis Het Loo

Vorsten

27/05/2024 7:07 pm

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start met een langlopend onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door musea, waaronder door Paleis het Loo. Dat meldt de inspectie maandag.

In totaal zorgen 38 museale beheerders voor objecten van de Nederlandse staat, door de voorwerpen te bewaren, onderhouden en aan het publiek te tonen. Naast het paleis gaat het onder meer om het Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum en het Mauritshuis.

De inspectie gaat de komende vier jaar bij de museale beheerders langs om te kijken of goed voor de rijkscollectie wordt gezorgd. “Met het langlopend onderzoek wil de Inspectie een actueel beeld krijgen van de manier waarop museale beheerders de rijkscollectie beheren en behouden”, meldt de inspectie, die onder meer naar de toegankelijkheid, het behoud en de veiligheidszorg voor de collectie kijkt. Elke beheerder krijgt na het bezoek een rapport met bevindingen. De rapporten worden ook gepubliceerd. Op het moment dat alle beheerders zijn bezocht, brengt de inspectie een overkoepelend rapport uit.

Het langlopende onderzoek volgt op een onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door andere organisaties. Dit onderzoeksrapport is eind vorig jaar gepubliceerd.

Gratis voor jou


Meer Vorstenhuizen